Canon kartuše – najboljša rešitev za tiskanje vaših dokumentov


Namen tega članka je predstaviti različne možnosti za tiskanje z Canon kartušami in kako izbrati najboljšo možnost za vaše potrebe. Kartuše Canon so priljubljena izbira za tiskalnike, saj nudijo visoko kakovost tiskanja in dolgo življenjsko dobo. V nadaljevanju bomo predstavili različne vrste Canon kartuš, njihove prednosti ter kako izbrati pravo kartušo za vaš tiskalnik.

Kartuše Canon
Za svoje delo izberite le najboljše kartuše za tiskalnik.

Vrste Canon kartuš

Canon kartuše so na voljo v več različicah, ki se med seboj razlikujejo po vrsti tiskalnika, ki jih uporabljajo, in po količini črnila. Originalne Canon kartuše so izdelane in distribuirane s strani Canona in so namenjene za uporabo z določenimi tiskalniki Canona. Originalne Canon kartuše Imajo najvišjo kakovost tiskanja in najdaljšo življenjsko dobo. Kompatibilne kartuše so izdelani s strani tretjih oseb in so cenejše od originalnih kartuš. Obnovljene Canon kartuše so originalne Canon kartuše, ki so bile obnovljene in ponovno napolnjene s črnilom. So cenejše od originalnih kartuš in so okolju prijaznejše. Ena glavnih prednosti uporabe Canon kartuš je visoka kakovost tiskanja, ki jo zagotavljajo. Canon kartuše tiskajo čiste in jasne slike in besedilo ter lahko tiskajo tudi pri visokih hitrostih. Poleg tega imajo Canon kartuše dolgo življenjsko dobo.

Kako izbrati pravo Canon kartušo za tiskalnik?

Pri izbiri Canon kartuše za tiskalnikOpens in a new tab. je pomembno upoštevati več dejavnikov. Najprej je potrebno preveriti, katera kartuša je primerna za vaš tiskalnik, saj lahko uporaba nepravilne kartuše povzroči težave ali celo poškoduje tiskalnik. Poleg tega je treba upoštevati tudi vaše potrebe in zahteve glede kakovosti tiskanja ter vaš proračun. Če želite zagotoviti najboljšo kakovost tiskanja in najdaljšo življenjsko dobo, je najboljša izbira originalna Canon kartuša. Vendar so lahko te dražje, zato je morda bolj primerna kompatibilna ali obnovljena kartuša, če iščete cenejšo možnost. Čeprav so Canon kartuše lahko dražje od drugih možnosti, zagotavljajo visoko kakovost tiskanja in dolgo življenjsko dobo. Pri izbiri Canon kartuše za tiskalnik je pomembno upoštevati vaše potrebe in zahteve glede kakovosti tiskanja ter vaš proračun.

Kakšna je razlika med tonerjem in kartušo?

Toner se uporablja v laserskih tiskalnikih. Toner vsebuje prah, ki se zapeče na papir s pomočjo laserja in tako natisne željene slike ali besedilo. Toner je večji od običajne kartuše in se uporablja za profesionalno tiskanje, saj omogoča hitrost tiskanja in visoko kvaliteto tiska. Kartuša je manjša od tonerja in vsebuje črnilo, ki se ne uporablja za profesionalno tiskanje, ampak bolj za domačo uporabo ali tiskanje manjših količin dokumentov. Kartuše lahko ponovno napolnimo s polnilnim setom, vendar je tiskanje s kartušami dolgoročno gledano dražje. Ob nakupu laserskega tiskalnika je pomembno paziti tudi na ceno tonerjev, saj so lahko cene potrošnega materiala visoke.

Kartuše za tiskalnik morajo biti visoke kvalitete.

V sklopu tiskalnikov in potrošnega materiala je torej pomembno izbrati pravo rešitev glede na potrebe po tiskanju in uporabo. Če potrebujemo hiter in kvaliteten tisk, so bolj primerne laserske tiskalnike in tonerji, če potrebujemo tiskanje manjših količin in ni nam tako pomembna hitrost tiskanja, so bolj primerne brizgalne tiskalnike in kartuše.

Kakšni so stroški črnila?

Pomembno je, da razumete stroške porabe črnila ali tonerja na stran, ko kupujete tiskalnik. Včasih se lahko zgodi, da se vam tiskalnik zdi cenovno ugoden, vendar cene kartuš ali tonerja niso tako ugodne. Da bi se izognili temu problemu, morate biti pozorni na strošek kartuše ali tonerja na eno natisnjeno stran, ko iščete tiskalnik. Seveda pa to ni celoten strošek, saj morate upoštevati tudi strošek papirja in vzdrževanja tiskalnika, ter druge potrošne materiale, kot je boben. Izračun stroška porabe na stran lahko naredite tako, da ceno kartuše ali tonerja delite s povprečno kapaciteto kartuše ali tonerja. Tako boste dobili strošek na stran. To je zelo koristno za primerjavo med različnimi tiskalniki in lažje se odločite za nakup.

Obstajajo tudi drugi dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri tiskalnika. Pri barvnih tiskalnikih, ki uporabljajo več kartuš ali tonerjev, je mogoče primerjati cene posamezne barve ali pa vseh skupaj. Izračun stroška porabe na stran ne vključuje porabe papirja, porabe električne energije ali drugih podatkov. Vendar pa je še vedno zelo uporaben kot primerjalna metoda in vam pomaga izbrati res najcenejši tiskalnik z najcenejšimi kartušami ali tonerji. Morate tudi vedeti, da je navedena kapaciteta strani le povprečje in morda ne odraža dejanskega stroška na stran, če boste tiskali veliko slik ali grafičnih prikazov. Cena kartuše ali tonerja je zelo pomemben dejavnik pri izbiri tiskalnika. Velikokrat jo zanemarimo, ker je bolj pomembno, da tiskalnik omogoča brezžično ali mobilno tiskanje. Zato, ko se boste naslednjič odločali za nakup tiskalnika, uporabite ta način izračuna, da boste prihranili veliko denarja.

Kako menjati kartuše?

Če želite zamenjati kartuše v tiskalniku, morate najprej prepoznati znamko in model tiskalnika. To lahko najdete na sprednji ali zadnji strani tiskalnika. Če želite poiskati navodila za menjavo kartuš, lahko preverite v navodilih za tiskalnik ali pa uporabite spletni iskalnik, kot je Google. Iskalnik vam bo ponudil specifična navodila ali videoposnetke, ki prikazujejo, kako menjati kartuše. Če ne najdete potrebnih navodil, lahko obiščete spletno stran proizvajalca tiskalnika in poiščete natančna navodila za vaš model tiskalnika ali naložite digitalna navodila na svoj računalnik.

Mikročipi na kartušah

Tiskalniki so postali cenovno bolj dostopni, vendar se zdi, da so kartuše postajale dražje. To je nekoliko načrtno, saj proizvajalci znižajo ceno tiskalnikov in upajo, da bodo lahko povrnili te stroške z nekoliko višjimi cenami kartuš. Veliko potrošnikov želi prihraniti denar in tako polnijo kartuše s polnilnimi seti, ki jih kupijo od drugih proizvajalcev. To lahko povzroči težave z mikročipi, ki jih ima vsaka kartuša. Nekateri večji proizvajalci uporabljajo mikročipe, imenovane tudi “pametni čipi”, na svojih kartušah, da zagotovijo njihovo pristnost. Ko se kartuša vstavi v tiskalnik, mikročip komunicira z računalnikom in pošlje signal, da je kartuša originalna. Če signal ne uspe, tiskalnik zavrne tiskanje.

CMYK barvni sistem.

Mikročipi na kartušah so običajno povezani s serijsko številko na kartuši sami, medtem ko nekateri uporabljajo drugo vrsto edinstvene identifikacijske številke, ki jo lahko preveri tiskalnik. Ko je kartuša vstavljena, čip komunicira z direktno povezavo in tako tiskalnik določi, ali je identifikacijska številka pristna. Nekateri mikročipi vsebujejo tudi datum preteka, ki je vgrajen na kartuši, kar pomeni, da lahko kartuša preneha delovati po tem datumu. Prednosti mikročipov so, da zagotavljajo edinstven vidik identifikacije in tiskalniku sporočijo, ali gre za originalno ali kompatibilno kartušo. Prav tako lahko mikročipi komunicirajo s tiskalnikom in tako opozorijo uporabnika, da se kartuša lahko pravočasno zamenja.

CMYK barvni sistem

Če imate brizgalni tiskalnik z eno črno in eno barvno kartušo, morda mislite, da takšno tiskanje ni CMYK tiskanje. Vendar barvna kartuša vsebuje tri prekate z modro, škrlatno in rumeno barvo. Prednost teh kartuš je enostavnost vstavljanja in zamenjave, slabost pa je, da če zmanjka le ena barva, je treba zamenjati celotno kartušo (vse tri barve). Večina novejših tiskalnikov uporablja kombinacijo štirih ali več kartuš, običajno sestavljeno iz modre, škrlatne, rumene in črne barve. Nekateri proizvajalci tiskalnikov dopolnijo te osnovne kartuše s dodatnimi, kot je pigmentna črna za boljšo črno barvo ali svetlo škrlatna, svetlo modra, siva itd. Te dodatne kartuše prispevajo k širši barvni paleti, enakomernejšim barvnim razponom in na splošno boljšim rezultatom. CMYK barvni model je stabilen sistem, ki se uporablja skoraj v vseh tiskalnih medijih. Programska oprema in tiskalnik lahko s CMYK sistemom ustvarijo čudovite barvne slike brez vašega posega.

Zadnji prispevki