Čiščenje virusov na telefonu – kaj lahko narediš sam


Čiščenje virusov na telefonu je možno na več načinov, veliko lahko naredite sami, kakšno zadevo pa ne in je potrebno obiskati servis. Razlika je med Android in iPhone telefoni, saj so iPhone dosti bolj varni in redko dobijo virus. Če ga, je to s strani aplikacij tretjih ponudnikov. Andoidi pa so bistveno bolj ranljivi in jih je potrebno zaščititi, da ne bo potrebno čiščenje virusov na telefonu. Da je s telefonom nekaj narobe ugotovite tako, da se začne nenavadno obnašati. Spodaj smo navedli najbolj pogoste napake, po katerih ugotovite, da je nekaj narobe.

Kako poteka čiščenje virusov na telefonu

Čiščenje virusov na telefonu za Androide in za iPhone je podobno. Najprej morate ugotoviti, katera aplikacija vam povzroča težave. Nato odstranite vse sumljive in neznane aplikacije s telefona in tiste, ki ste jih namestili pred kratkim. Večinoma je virus zunanja aplikacija, zato je tako dejanje smiselno in precej učinkovito.

čiščenje virusov na telefonu

Če pa je telefon okužen z drugo zlonamerno kodo, ki ni virus, je to težko odkriti. Če se telefon še vedno sumljivo in čudno obnaša, kljub temu, da ste aplikacije odstranili, potem je drugi korak za čiščenje virusov na telefonu ta, da telefon ponastavite na tovarniške nastavitve. Podatke in aplikacije si potem namestite ponovno od začetka.

Da tudi to ne pomaga, potem je treba čiščenje virusov na telefonu opraviti na servisu, kjer vam bodo telefon temeljito pregledali in ga očistili.

Preventivna zaščita pred virusi na telefonu

Da čiščenje virusov na telefonu ne bi bilo potrebno in se temu lahko izognete, sta dva zanesljiva načina in sicer velja še posebej za Android telefone, da lahko namestite na telefon protivirusni program, kot je na primer Nod32, ki bo dobro ščitil vaš telefon pred zlonamerno kdo in virusi ter hekerskimi napadi ter vdori v mobilno banko. Za iPhone to ni potrebno.

Druga preventiva pa je, da zelo pazite, katere aplikacije nameščate na telefon. Vedno se prej prepričajte, da je aplikacija varna. To pomeni, da najprej preverite, s katere spletne strani jo boste prenesli in ali je ta spletna stran varna in originalna. Hekerji namreč naredijo enake spletne strani, ki se razlikujejo lahko v domeni samo v eni črki in če niste pozorni, boste namestili napačno aplikacijo.

Velikokrat se dogodi, da virus ne deluje takoj in čaka na ugodno priložnost. Svojemu ustvarjalcu pošilja informacije in reagira, ko na primer delate z velikimi transakcijami ali vam ukrade podatke. Zato nikoli ne shranjujete nobenih podatkov v telefon, ker je izjemno ranljiv. Pri iPhonu ni tak problem, vendar je previdnost boljša, kot da imate problem.

Ne odgovarjajte na čudne pozive iz tujine, ki jih ne poznate in nikoli ne odpirajte neznanih, sumljivih in čudnih elektronskih sporočil. Še preden jih odprete, jih označite kot neželeno pošto in trajno izbrišite iz telefona. Tako naknadno čiščenje virusov na telefonu ne bo potrebno.

Kateri so znaki, da je vaš telefon okužen z virusom

Čiščenje virusov na telefonu bo potrebno, če se pojavijo naslednji znaki in težave na vašem telefonu:

 • pojavni oglasi, ki se pojavijo takoj, ko odklenete telefon oz. namizje,
 • čuden videz vsiljenih oglasov v brskalnikih ali mobilnih aplikacijah,
 • vaš telefon se preveč hitro prazni tudi, če je v fazi mirovanja, kar lahko pomeni, da je neka aplikacija ves čas dejavna in pošilja ustvarjalcu podatke ali krade elektriko,
 • neobičajno delovanje aplikacij, ki imajo pogoste napake, katerih prej ni bilo,
 • nenormalne napake sistema v telefonu in izklapljanje,
 • pojavijo se neobičajne mape in datoteke v telefonu,
 • veliko poškodovanih datotek v telefonu, ki jih ne morete zagnati,
 • aplikacije in datoteke se naložijo same od sebe in se spreminjajo brez vaše vednosti,
 • čudni klici iz čudnih številk ali anonimnim klici,
 • reklamna SMS sporočila ter pozivi k naročnini ali neki dejavnosti,
 • kraja sredstev z vaših bančnih in kripto računov, ki jih niti niste uporabili ali povezali,
 • pretirano povečanje mobilnega prometa in samodejno preklapljanje WiFi povezave brez vašega posredovanja.

Vse to so lahko resni znaki, da je nekaj narobe z mobilnim aparatom in da je potrebno takojšnje ukrepanje.

Zadnji prispevki