Kako narediti spletno stran z WordPress?


WordPress je močna platforma ali sistem za upravljanje vsebin (CMS), ki jo lahko uporabimo za izdelavo in vzdrževanje spletnega mesta, brez kakršnega koli predhodnega znanja kodiranja. Je zelo razširjena in vam omogoča ogromno tematik in prilagoditev skoraj vsem vidikom vašega novega spletnega mesta.

Platforma je brezplačna za uporabo in vas lepo vodi po korakih za namestitev. Mi vam bomo pomagali s spodnjim vodičem, v katerem smo pripravili korake, navodila in priporočila, kako narediti spletno stran z WordPress.

Začetni koraki in kako se jih lotiti

Vsak začetek je težek, sploh če se na stvar ne spoznamo in ne vemo točno, kako bi se obrnili. Zato smo vam pripravili začetni seznam, ki obsega prve korake za začetek izgradnje spletne strani v WordPressu.

Kako narediti spletno stran z WordPress

Začnemo z:

 • nakup domene – ali spletni naslov- ime spletne strani, s katerim vas bodo uporabniki na spletu našli;
 • zakup gostovanja – pomeni vse elemente in informacije, ki jih želite na spletni strani;
 • inštalacija platforme WordPress – na strani, kjer ste uredili gostovanje, zdaj inštalirate platformo.

Kako narediti spletno stran z WordPress-om?

Zdaj, ko smo vse tri zgornje točke odkljukali, lahko gremo na celotne postopke, ki nam narekujejo, kako narediti spletno stran z WordPress-om.

Ko je inštalacija končana in ko vam posredujejo vstopne podatke za vašo novo spletno stran, se lahko prijavite tako, da v URL-ju svoje spletne strani dodate: /wp-admin. To vas bo peljalo v notranjost vaše spletne strani, kjer se z uporabniškim imenom in geslom prijavite.

Seveda je najprej dobro spremeniti dodeljeno geslo, saj si teh številk in črk ne bomo zapomnili ob vsaki prijavi. To naredite tako, da greste na USERS (uporabniki), kjer boste že videli svoj profil. Kliknite nanj in se pomikajte z miško navzdol, vse do ACCOUNT MANAGEMENT (vodenje računa), kjer lahko spremenite svoje geslo ter kliknete na UPDATE PROFILE (posodobitev profila).

Kako naprej?

Kako narediti spletno stran z WordPress, je odvisno od tega, za kakšno nišo bo vaša spletna stran stala. Tako si lahko dodajate ali odstranjujete vtičnike, ki so pripomočki za delovanje in funkcionalnost vaše spletne strani.
Vtičniki (Plugins), kot so:

 • kontaktni obrazci;
 • varstvo podatkov;
 • izboljšanje hitrosti;
 • optimiziranje strani;

Nato izberemo temo/predlogo za spletno mesto, ki jo nato zapolnimo s svojo vsebino in prilagodimo po svojih željah. Sama platforma WordPress ima kar veliko brezplačnih tem (najdete jih pod Nadzorna plošča – Appearance – videz in Themes – teme) že nameščenih, med katerimi lahko izbirate, ali dodajate nove in poskušate, katera bi bila primerna za vaš namen in način dela. Ko ste naložili izbrano temo, lahko začnete dodajati vsebino.

Zanimivost!

Določenim stranem ne boste mogli dodajati vsebine in objav. Če bi želeli objave združiti v skupine, boste morali nastaviti in kreirati kategorijo. Novo stran ali objavo morate potem zapolniti z vsebino, slikami ali videoposnetki, preden jo objavite.

4 ključni načini, kako narediti spletno stran z WordPress

 1. Spremenite naslov in slogan spletnega mesta (nastavitve – splošno – naslov spletnega mesta – tagline – nekaj besed, zakaj se gre na vašem spletnem mestu – shrani spremembe);
 2. dodajte navigacijski meni (videz – meniji – ime menija – izberite na seznamu, katere strani želite dodati – shrani meni);
 3. nastavite domačo stran (dve možnosti: dinamična stran – posodabljanje z vsemi najnovejšimi objavami ali statična stran – ohranja isto vsebino: nastavitve – branje – nastavitve branja – vaše najnovejše objave ali statična stran – shrani spremembe);
 4. spremenite nastavitve komentarjev (nadzorna plošča – nastavitve – razprava – komentar mora biti ročno odobren: priporočljivo! – shrani spremembe).

Kako narediti spletno stran z WordPress, torej ni takšna znanost, saj jo lahko naredi praktično vsak, ki ima željo in voljo, se kaj novega naučiti. Spletno stran začnemo z nakupom in registracijo domene z želeno končnico (.si; .eu; .com ipd.), ko zakupimo domeno, sledi zakup gostovanja, ki zraven prinese napredno zaščito, varnostne kopije ter brezplačen SSL certifikat.

Nato še samo inštaliramo in naložimo platformo WordPress in že urejamo svojo novo spletno stran.

Zadnji prispevki