Kako zaslužiti z Youtube v Sloveniji?


Youtube je največja video platforma na spletu in druga najbolj obiskana spletna stran in socialno omrežje. Po statistikah naj bi uporabniki skupno pogledali več kot milijardo ur vsebine vsak dan in težko se najde človek, ki še ni pogledal vsaj enega Youtube videa. Da so številke tako visoke, seveda poskrbijo posamezniki, ki na platformo nalagajo različne videoposnetke. Zadnja leta se pojavlja vse več in več ustvarjalcev, ki z nalaganjem videov na Youtube tudi zaslužijo. Načine, kako zaslužiti z Youtube tudi v Sloveniji, si preberite v nadaljevanju.

Kako zaslužiti z Youtube

Ustvarjanje vsebine na Youtubu

Preden govorimo o tem, kako zaslužiti z Youtube si morate ustvariti Youtube račun, ki je brezplačen. Potem morate razmisliti, kaj želite pokazati vašim gledalcem. Čeprav se morda zdi, da ima Youtube že vse, se zagotovo najde stvar, ki je še ni. Če pa že je, lahko neko temo gledalcem prestavite na svoj način. Če spremljate Youtube lahko vidite ogromno ustvarjalcev, ki imajo podobne teme, ampak jih vsak predstavi na svoj način. Zato se ne bojte vzeti v roke kamero in posnemite sebe ali pa ustvarite kakšen drug video in to naložite.

Kako zaslužiti z Youtube partnerskim programom

Načinov, kako zaslužiti z Youtube je ogromno. Med njimi je gotovo najbolj poznan in razširjen Youtubov partnerski program. V Sloveniji je tak način zaslužka na voljo že nekaj let in tudi marsikateri slovenski Youtuber se ga poslužuje in na ta način služi.

Za začetek mora imeti vaš Youtube kanal več kot 4000 veljavnih javnih ur gledanja, imeti morate več kot 1000 naročnikov in ne smete imeti nobenega opomina zaradi kršenja pravil Youtuba. Potrebno je upoštevati tudi vse pravilnike s strani Youtuba, zato si vzemite čas in si vse preberite (na voljo so tudi v Slovenščini).

Nato si morate za vključitev v partnerski program Youtube, ustvariti tudi Adsense račun. Tako kot za vse vrste zaslužka, je tudi tukaj pogoj polnoletnost osebe ali njenih staršev/skrbnikov. Ko je račun Adsense odobren in povezan z računom Youtube, imate na voljo več funkcij, kako zaslužiti z Youtube. Vsaka funkcija ima svoje dodatne zahteve, ki jih mora vaš kanal izpolnjevati, da dobite možnost zaslužka.

Na odobritev s strani Youtuba se lahko čaka tudi en mesec, ker se vsi kanali ročno odobrijo. Če je vaš račun zaradi kateregakoli razloga zavrnjen, lahko poskusite spet po mesecu dni.

Prihodki od oglaševanja

Tu gre za zaslužek, ki ga ustvarjalec prejme, ko se pred ali med videoposnetkom predvaja oglas. Oglasi se med seboj razlikujejo glede na dolžino in ali jih gledalec lahko preskoči. Da je kanal primeren za tak način služenja je poleg dopolnjenega 18 leta oz. zakonitega zastopnika, ki je star najmanj 18 let, potrebna vsebina, ki sledi smernicam, ki so prijazne oglaševalcem. Vse smernice so v slovenskem jeziku navedene na Youtubovi spletni strani, med njimi pa je prepoved nasilja, grdega govorjenja, uporaba tuje vsebine (med drugim uporaba zaščitene glasbe in vsebine drugih ustvarjalcev)… Glede na vsebino se oglaševalci odločijo, koliko želijo plačati za oglas na vašem videoposnetku in ali sploh želijo predvajati svoj oglas pred/med vašim videoposnetkom. Nekateri videoposnetki (npr.: videoposnetki kako zaslužiti na spletu) imajo večjo postavko, kot nekateri drugi (npr.: videoposnetki s smešnicami). Seveda obstaja več razlogov, kot je tudi geografska lega in jezik samega videoposnetka, zakaj zaslužek dveh ustvarjalec nikoli ni enak in tudi niha iz meseca v mesec. Te postavke, ki se imenujejo CPM (Cost Per Mille) se izplačujejo na 1000 ogledov.

Članstva v kanalih

Ko imate najmanj 1000 naročnikov, se lahko vaši naročniki pridružijo vašemu kanalu, kar jim daje nekatere ugodnosti, katerih ostali niso deležni. Za včlanitev morajo naročniki plačati mesečno naročnino. Kako zaslužiti z Youtube torej niso samo oglasi, ampak tudi grajenje skupnosti z vašimi naročniki.

Sporočila Super Chat in nalepke Super Stickers

Če se odločite, da boste svojo vsebino na Youtubu predvajali v živo, lahko svojo vsebino monetizirate tudi s sporočili in nalepkami v klepetu v živo. Kako zaslužiti z Youtube v tem primeru poteka prek vaših naročnikov, ki zakupijo t.i. Super Chat ali Super Stickers in vam jih pošljejo v klepet, ki se odvija, ko vašo vsebino predvajate v živo.

Prihodki od naročnine YouTube Premium

Nekateri gledalci Youtuba imajo sklenjeno naročnino Youtube Premium, ki jim omogoča, da na njihovih videoposnetkih ni nobenih oglasov. Morda se kdo sprašuje, kako zaslužiti z Youtube, če oglasi ne bodo predvajani? V tem primeru ima Youtube tako pravilo, da ustvarjalcu vseeno plača znesek, ki bi mu pripadal, če gledalec ne bi imel naročnine Youtube Premium.

Polica z uradnimi izdelki

Ko vaš kanal doseže 10.000 naročnikov in ste že ustvarili svojo znamko, ki jo vaši naročniki poznajo, lahko v videoposnetek dodate svoje izdelke in v svojem kanalu ustvarite dodaten zavihek za vašo spletno trgovino.

Kako zaslužiti z Youtube brez partnerskega programa

Kako zaslužiti z Youtube brez partnerskega programa je tudi možno. Tu gre predvsem za ustvarjalce, ki zaradi različnih razlogov niso sprejeti v partnerski program ali pa želijo dodaten zaslužek. V tem primeru ustvarjalec svoje naročnike poveže z ostalimi spletnimi stranmi kot so spletne trgovine ali Patreon, kjer potem naročniki z nakupom ali mesečno naročnino ustvarjalcu omogočijo zaslužek. Lahko tudi predstavite različne izdelke in storitve, za katera podjetja plačajo dogovorjen znesek. V tem primeru se za izplačila ustvarjalec dogovarja z dotičnimi podjetji brez vmešavanja Youtuba, potrebno pa je seveda gledalcem izpostaviti, da ste za oglaševanje plačani.

Zadnji prispevki