Koliko stane oglaševanje na Facebooku in kako začeti?


Oglaševanje preko Facebooka je lahko zelo dobičkonosno ali velika brca v temo. Za takšno vrsto oglaševanja je dobro poznati osnove in načine, kako oglaševati, da boste dosegli želen učinek. Če želite svojim uporabnikom pripovedovati svojo poslovno zgodbo, je Facebook prava platforma, saj vam omogoča domiselne načine za nagovarjanje in grajenje svojega občinstva. In koliko stane oglaševanje na Facebooku?

Facebook oglaševanje se vedno začne s strategijo in vednostjo, kaj želimo, da uporabniki naredijo, torej kako naj se obnašajo, ko vidijo vaš oglas. Z oglaševanjem je mogoče kreiranje ciljnih skupin, kjer uporabnike razdelimo glede na demografske podatke, njihove dejavnosti, interese, ipd. – možnosti je zares veliko.

koliko stane oglaševanje na facebooku

Koliko stane oglaševanje na Facebooku?

Cena za oglaševanje preko agencije se giblje okoli 200 – 500 € (večina projektov) za mala do srednja podjetja ter relativno več za velika podjetja. Tukaj zraven je potrebno še všteti 200 € + za proračun in dodatke. Če se jih lotite na lastno pest, boste na začetku porabili nekoliko več, saj če niste vešči o tej vrsti oglaševanja, morate raziskovati, katera oblika bo za vašo dejavnost najbolj dobičkonosna.

Cene za oglaševanje – investicijo se razlikujejo po namenu določenih konverzij, ki smo jih zbrali spodaj:

 • CPC (cena na klik): namenjena povečanju prometa in da klik pretvori v stranko;
 • CPL (cena na potencialnega kupca): cilja na zajem novih potencialnih kupcev;
 • CPA (cena na nakup): cilja na to, da uporabnik vaš izdelek ali storitev kupi ali plača preko transakcije;
 • CTR (razmerje med prikazi in kliki): pomeni število klikov, ki jih prejme vaš oglas, deljeno s številom prikazov oglasa- torej če bi imeli na primer 6 klikov in 100 prikazov, bi bil vaš CTR 6 %.

Nekaj vpogleda, koliko stane oglaševanje na Facebooku, ste že dobili.

Kaj potrebujete za začetek oglaševanja na Fb?

 • Upravitelja za podjetja (business manager)- ta omogoča ustvarjanje, objavljanje, nadzorovanje in poročanje o objavah in oglasih na fb strani;
 • Poslovno stran (business page)- kjer lahko uporabniki vidijo vaše podjetje, izdelek in storitve;
 • FB Pixel (analitično orodje, s katerim sledimo učinkovitost svojega oglaševanja);
 • Oglaševalski račun.

Kako določite cilj kampanje?

Cilje delimo na tri skupine, odvisno od tega, kaj želimo doseči:

 • prepoznavnost (ang. awareness):
  – blagovne znamke in
  – doseg (na Facebooku omogoča, da po ugodnih cenah dosežemo veliko število potencialnih strank);
 • premislek (ang. consideration):
  – promet oz. kliki (pridobivanje klikov na vašo spletno stran),
  – dejavnost (engagement) spodbujanje dejavnosti, kot so kliki in delitve objave, všečki strani, komentiranje;
 • konverzije (ang. conversion):
  – najpogosteje uporabljena kampania, ki omogoča zelo natančno optimizacijo oglasov na podlagi dejavnosti, ki jih uporabniki naredijo na spletni strani.

Tudi od vsega tega je odvisno, koliko stane oglaševanje na Facebooku.

Prednosti oglaševanja na FB

Dejstvo je, da je skoraj 80 % vaših potencialnih strank, uporabnikov na Facebooku. Lovite jih lahko enostavno s svojimi slikovni in video oglasi, story in messenger oglasi ter vrtljivi (carousel) oglasi, ki so se izkazali za ene najučinkovitejših.

Poskusite se postaviti v njihove čevlje in se vprašajte, kaj bi potrebovali in kaj jim lahko ponudite. Ljudem morate dati zanimive, raznolike vsebine, da jih z njimi pritegnete in se poistovetijo ter začutijo, da vaš izdelek ali storitev, resnično potrebujejo.

S Facebook oglaševanjem boste torej imeli neskončne možnosti ciljnega oglaševanja; prilagodili boste lahko oglase za vsako fazo nakupnega procesa; naredili strategijo, kako Facebook povezati z ostalimi kanali in kar je najbolje – lahko boste merili svoje kampanje in izboljšali rezultate, če kakšna kampanja ne bi imela želenega dosega.

Koliko stane oglaševanje na Facebooku? Vse je odvisno od vas.

Zadnji prispevki