Kdaj je potrebna menjava matične plošče?


Matična plošča je glavni del računalnika oz. osnovno tiskano vezje v računalniku, ki povezuje in dovoljuje vsem delom računalnika, da dobivajo energijo ter da lahko primerno med seboj komunicirajo. Komponente, ki so priključene na matično ploščo, so: grafična kartica, procesor ter RAM in zunanji pomnilnik. Vsebuje pa prav tako priključke za vmesnike, kot so: tipkovnica, miška, tiskalnik, USB in podobno. Njena naloga obsega držanje mikroprocesorja ter vseh drugih komponent, ki so pomembne za pravilno delovanje računalnika.

Menjava matične plošče

Če je katera od komponent, priključenih na matično ploščo pregorela, stara ali slabo priključena, se bo to takoj pokazalo na delovanju vašega računalnika. Pa si poglejmo glavne razloge, kadar je menjava matične plošče potrebna.

5 razlogov, ki kažejo na to, da je potrebna menjava matične plošče

Kadar se zgodi, da matična plošča odpove, je za to lahko prisotnih več razlogov. Nekaj glavnih razlogov smo vam izpostavili v spodnjih vrsticah, da si boste lažje predstavljali in morda hitreje našli razloge za svoje težave.

Da je matična plošča v okvari, boste ugotovili tako, da:

  1. Se bo računalnik vklopil, vendar ne bo prikazal slike.
  2. Kadar se vam zgodi, da ste računalnik polili s tekočino.
  3. Je prisotna prenapetost ali udar strele.
  4. Se je dalj časa pregreval in se zdaj ne vklopi.
  5. Kadar se računalnik normalno vklopi, vendar je slika popačena ali zmrzne.

Priporočamo vam, da ob okvari pokličete strokovnjaka in se z njim pogovorite o najboljši trenutni rešitvi. Če je napaka prevelika in se matične plošče ne da rešiti, jo bo treba zamenjati.

Lahko matično ploščo zamenjate sami?

V kolikor imate potrebno računalniško znanje za delovanje in popravilo, bo menjava matične plošče uspešna in pravilna. Če pa znanja za menjavo nimate, vam svetujemo, da le to prepustite lokalnim strokovnjakom in servisom za izbrano blagovno znamko računalnika, saj bo tako šlo veliko lažje in ceneje, v primeru kakšnega zapleta.

Vedite, da če so komponente vašega računalnika stare, včasih niso kompatibilne oz. združljive z novo matično ploščo, zato je v tem primeru treba kupiti le-te nove.

Za izbiro računalniških servisov v bližini vam priporočamo uporabo Googlovih zemljevidov, kjer enostavno vtipkate servisi računalnikov izbrane blagovne znamke in izberete najbližjega ali najbolje ocenjenega. Pokličete ter se dogovorite za srečanje.

Kakšna je cena za menjavo matične plošče?

Cene za popravilo oz. menjavo matične plošče se gibajo od 30 € do 70 € in so odvisne od težavnosti popravila oz. same menjave. Tukaj še je treba prav tako prišteti dobavno ceno nove matične plošče in seveda delo strokovnjaka. Cena matičnih plošč se giblje nekje med 40 € in 250+ €, odvisno kakšno matično ploščo potrebujete za svoje delo oz. preživljanje časa na računalniku.

Priporočila: menjava matične plošče

  • Menjava matične plošče je storitev, s katero lahko z neznanjem naredite veliko škode na svojem osebnem ali poslovnem računalniku;
  • izberite velikost, ki je primerna za vaš računalnik: najpogostejša izbira je ATX, ki ima tudi največ dodatnih rež ter funkcij, za njo gre Mini-ITX, ki je primerna za manjše računalnike;
  • za osnovno uporabo je dovolj matična plošča, za katero odštejete do 100 €;
  • potrebni priključki na matični plošči: USB, HDMI oz. DisplayPort ter PS/2 – priključek za priklop starejših naprav.

Menjava matične plošče zahteva znanje in primerne komponente za brezhibno delovanje. Kadar je le ta pokvarjena ali neuporabna, boste to opazili z drugačnim delovanjem računalnika ali nesodelovanja gumbov in prikaza.

Za strokovni nasvet in popravilo vam priporočamo obisk lokalnih serviserjev za izbrano blagovno znamko osebnega ali poslovnega računalnika. Le-ta vam bo iz prve roke povedal ali pokazal napako ter vam primerno svetoval, kaj bi bila najboljša rešitev za vaš problem, v danem trenutku. Če boste reagirali hitro in težavo rešili, ko jo opazite, morda ne bo potrebna menjava matične plošče.

Zadnji prispevki