Kateri monitor za obdelavo fotografij je najboljši?


Monitor za obdelavo fotografij je pomemben, ker če ne prikazuje pravih barv in kontrastov ter barvne globine, ne boste mogli urediti vaših fotografij na profesionalen način. Vendar ni samo monitor pomemben. Pomembno je tudi, kateri operacijski sistem uporabljate, kateri program za obdelavo fotografij. Priporoča se tudi, da uproabite profesionalni kalibrator zaslona, ki skalibrira tudi tiskalnik, da boste lahko natisnili vrhunske fotografije na fotografski papir.

Kaj morate nujno vedeti, preden kupite monitor?

Kateri monitor za obdelavo fotografij je za vas najprimernejši je odvisno od tega, za kaj ga boste uporabili in kako vrhunske naj bodo obdelane fotografije. Obvezno je prej vedeti, koliko ste tudi za tak monitor pripravljeni odšteti. Za obdelavo fotografij je tudi dobro, daje monitor vsaj 17 inčni, če ne več, kar se spet odrazi na ceni.

monitor za obdelavo fotografij

Če gledamo celostno, profesionalci za obdelavo fotografij najbolj priporočajo komplet blagovne znamke Apple, ki je edini, ki ima poseben način procesiranja medijskih datotek, tako da ne obremenjuje procesorja in je zmožen bistveno bolje obdelati ter prikazati in natisniti vrhunske fotografije ter video kot PC. Seveda je spet odvisno od tega, kateri Apple kupite in katero grafično kartico upravljate na PC-ju. Če hočete, da je PC zmožen neglede na operacijski sistem dobro obdelati fotografije, namreč mora imeti močan in zmogljiv ter hiter procesor in izjemno sposobno grafično kartico.

Za obdelavo vrhunskih fotografij je še vedno najboljši program Adobe Photoshop. Šele potem pride do izraza vrhunski monitor za obdelavo fotografij. Poznavalci priporočajo Samsung monitor, ki zna prikazati izjemne barve na ekranu, barvno globino in črnine. Lahko ga res nastavite po svojih željah in ima lahko IPS matriko, ki je očem neškodljiva. Samsung je tovarniško tako nastavljen in kalibriran, da ne boste potrebovali nobenega kalibratorja.

Kupite pa vsaj 27 inčni ekran in sicer v cenovnem rangu od 500 evrov navzgor z možnostjo nastavitev za profesionalno delo z grafik oni fotografijo ali za pisarniško delo, pri katerem ta ekran varuje vaše oči in ne prikazuje škodljivem modre svetlobe.

Kar se tiče operacijskega sistema, je med najbolj zmogljivim Apple iOS, sledita mu Linux in Ubuntu ter šele nato Microsoft Windows.

Kateri monitor za obdelavo fotografij kupiti?

Kateri Samsung monitor za obdelavo fotografij kupiti ni tako veliko vprašanje, glejte nato, da je v višjem cenovnemu rangu in ima res prave nastavitve za to, kar potrebujete. Priporočamo Samsung profesionalni monitor z IPS-zaslonom in WQHD ločljivostjo ali pa ukrivljenega, ki prikazuje celotno sliko v realnih barvah, saj so robovi ukrivljeni proti vam.

Naslednji monitor za obdelavo fotografij, ki ga lahko priporočimo je Dell UltraSharp U2419H, ki je cenovno izjemno ugoden za vse, ki si ne morete privoščiti dragega ekrana pa bi radi vseeno obdelovali fotografije profesionalno. Je nekoliko manjši 23 inčni vendar dovolj za začetek. Ima IPS matriko ter moderen HDMI priključek za računalnik. Če nimate pravega priključka na računalnik je najbolje, da nabavite tak kabel, ki ima na eni strani primeren priključek za ekran in na drugem za vaš računalnik. Če kupite adapter lahko nekoliko oslabi sliko.

V višjem cenovnem rangu je monitor za obdelavo fotografij BenQ SW271, ki ima IPS matriko inje prilagojen na vse Adobeove programe, kateri prikazuje zanesljivo in pravilno. Ta monitor je pogosta izbira profesionalcev. Ima izjemen odziven čas delovanja, odličen kontra in podpira visoko resolucijo, če jo seveda podpira tudi vaša grafična kartica.

Ta monitor za obdelavo fotografij je tovariško dobro kalibriran na prikazovanje RGB barv. Ta blagovna znamka ima še ekran znamke BenQ PhotoVue SW271C, ki ga čislajo profesionalci ni je 4K ekran z izjemno resolucijo ter barvami. Če imate takšen monitor za obdelavo fotografij ste dejansko že profesionalec, le še nekaj veščin osvojite na YouTubeu glede obdelave fotografij in uspeh bo tu. Spada pa med dražje monitorje in ni prav za vsak žep. Če z njim ne boste služili denarja, je morda bolje, da kupite cenejšega.

Zadnji prispevki