Pokončna računalniška miška prijaznejša do vašega zapestja


Pokončna računalniška miška je primerna za vse, ki veliko časa preživijo za računalnikom. Ne glede na to, ali uporabljate računalnik pri delu ali doma, vam pokončna računalniška miška lahko občutno olajša delo.  Pri dolgotrajnem delu z računalnikom namreč lahko postanejo vaša zapestja obremenjena, zaradi česar lahko pride do bolečin ter raznih težav v zapestjih, medtem ko vam pokončna miška pomaga pri ohranjanju naravnega položaja zapestja ter pozitivno vpliva na dobro počutje rok.

Vetikalna miška zmanjšuje obremenitev zapestja, saj spodbuja naraven položaj rok pri samem delu z računalnikom. Je ergonomsko zasnovana, tako da jo držite v istem položaju, kot če bi nekomu dali dlan ali v roki držali skodelico. Po mnenju strokovnjakov  položaj »rokovanja« ublaži bolečine ter dolgoročno zmanjša tveganje resnejših poškodb. Zapestje je med uporabo pokončne miške v nevtralnem položaju, kar zapestju predstavlja posebno udobje, pomembno je le, da se na takšno miško sprva navadite, saj prehod iz tradicionalne na pokončno miško  vseeno predstavlja rahlo spremembo.

Pokončna računalniška miška je danes cenovno dostopna večini uporabnikom, saj zanjo odštejemo morda le malo več kot za klasično računalniško miško. Seveda pa se cene med ponudniki pokončnih računalniških mišk zelo razlikujejo; cena je odvisna od tega, pri katerem ponudniku sem boste odločili za nakup računalniške miške in kakšen model boste izbrali.

Računalniška miška

Z naravnim položajem zapestja do večjega udobja

Na trgu ponudnikov obstaja danes veliko novejših računalniških mišk, ki so oblikovane s poševno ali navpično obliko ter z naslonom za palec, kar pripomore k prijaznejši ter udobnejši uporabniški izkušnji. Težko je reči, katera vertikalna miška je najboljša na trenutnem trgu, obstaja pa veliko računalniških mišk z edinstvenim ergonomskim dizajnom, ki se prilega vaši dlani, kar vam omogoči, da položite roko na mizo v nevtralnem položaju. Nekatere računalniške miške se povežejo preko naprav Bluetooth ali sprejemnika, kar vam omogoča večjo mobilnost, lahko pa se odločite za nekoliko ugodnejšo varianto in kupite miško, ki se poveže na USB. Miška, ki se poveže na USB je lahko zanesljivejša kar se tiče odzivnosti.

Največja prednost pokončne računalniške miške je zmanjšanje obremenitve zapestja ter bolečin v zapestju. Pokončna računalniška miška pripomore k zmanjšanju pritiska na majhne mišice v zapestjih ter kite, hkrati pa s tem zmanjšamo tveganje za kasnejše resnejše težave, ki lahko doletijo naše zapestje, če veliko delamo z računalnikom.  Zagotovo pa ni dobro, da čakate na težave in bolečine, preden se odločite za menjavo vaše tradicionalne miške. Če se boste odločili za pokončno miško, bodo vaše roke kmalu začutile prednosti ter koristi ergonomskega dizajna ter naravnega in sproščenega položaja vaše dlani s palcem navzgor.

Izbirate lahko med številnimi dizajni, cenami, oblikami, velikostmi računalniških mišk, vsaka pokončna računalniška miška pa pomeni večje udobje za vaše dlani ter brezskrbno delo za računalnikom na zdravju prijaznejši način. Če želite podpreti svoje zapestje, se lahko odločite tudi samo za ergonomsko miško, največjo podporo pa vam bo nudila ergonomska pokončna računalniška miška. Pri delu s pokončno miško ne zvijamo podlakti ter ne pritiskamo na zapestje ter sklepe. S tem se drastično zmanjša tveganje za razne ponavljajoče se poškodbe (RSI), kot je sindrom karpalnega kanala.

Pokončna računalniška miška je primerna za vse, ki jim takšna miška predstavlja udobje ter prijetno delo. Je odlična rešitev za pisarniška okolja, za raziskovalce, administrativne delavce, programerje, razvijalce računalniških iger ter domače uporabnike, ki si ne želijo težav z zapestji. Če veliko delate z računalnikom, je dobro preizkusiti različne stile mišk ter ugotoviti kateri stil miške vam najbolj ustreza. Vsekakor je v vsakem pisarniškem okolju dobro imeti pokončno miško, ki lahko nekomu morda olajša, poenostavi ter razbremeni delo z računalnikom. Pri izbiri ne pozabite na pravo velikost vaše miške, saj le-ta ravno tako vpliva na udobje vaše miške.

Poskusite, morda bo ravno pokončna računalniška miška najboljša rešitev tudi za vas in vaše zapestje.

 

 

Zadnji prispevki