Poročni fotograf; poroka, ujeta v sliki


Poroka je zagotovo eden tistih dogodkov v življenju, ki jih lahko uvrstimo na lestvico najlepših deset. Na najlepši dan, ko si s svojim izbrancem ali izbranko obljubita večno zvestobo, pa se seveda radi spominjamo. Poročni fotograf je zato zelo pomemben gost na vaši poroki. Gre za nekakšnega skritega gosta, ki v svoj objektiv ujame najrazličnejše čarobne trenutke. Tudi tiste, ki jih sami sploh niste opazili. Tako boste poleg fotografij v roke dobili tudi vašo celotno poročno zgodbo.

poročni fotograf

Poročni fotograf mora prepoznati trenutek

Popolnoma nesmiselno bi bilo, da bi kot poročni fotograf delal nekdo, ki poročnega ambienta ne prenese. Fotograf  mora namreč poroko začutiti, vsako pa tretirati kot popolnoma unikatno. Predvsem pa mora prepoznati pravi trenutek, ko mora pritisniti na sprožilec svojega fotoaparata. Le tako bo namreč ujel tiste prave in čudovite trenutke.

Dober poročni fotograf se bo vedno in za vsako ceno pri fotografiranju izogibal nekemu začrtanem planu. Izkoristil bo vso svojo inovativnost in kreativnost, zaradi katere bo vsak poročni album drugačen in nekaj posebnega. Poročni fotograf brez navdiha je kot kuhar brez kuhalnice – od njega ni pretirane koristi. Za nastanek vrhunskih poročnih fotografij je tako nujno najeti poročnega fotografa z vizijo o popolni poročni fotografiji.

Zagotovo eden boljših poročnih fotografov pri nas je Dejan Žagar, ki mu fotografija predstavlja strast in užitek. Vašo poroko bo v fotografijo ovekovečil tako, da boste ob pogledu na svoj poročni album imeli občutek, kot da ste zopet tam.

Fotografija, ki govori čustvno zgodbo

Dobra poročna fotografija je avtentična, rezultat spontanosti in močnega vpliva čustev, na trenutke pa tudi humoristična. Poročni fotograf si prizadeva najrazličnejša čustva ujeti v fotografijo, vendar pa mora slednje izvajati s pomočjo svoje intuicije in ne na silo. Poročne fotografije lahko namreč hitro postanejo izumetničene in tako izgubijo svojo vrednost.

poročni fotograf 1

Poročni fotograf mora, namesto slepe težnje k popolnosti, slediti toku poročnega dogajanja in se prepustiti. Strogo upoštevanje estetskih smernic bo imelo le nasproten učinek – nenaravno in zaigrano fotografijo. Poroka namreč ni reklama, je čustven dogodek z vsemi svojimi popolnostmi in nepopolnostmi. Zato pri poročni fotografiji pustite trende na strani, se prepustite čustvom in živite za trenutek – tukaj in zdaj. Na jesen svojega življenja pa se boste ob pregledovanju poročnih fotografij z nasmeškom na obrazu spominjali, kako odlično ste se takrat imeli.

Prava izbira fotografa – večni spomin

Vsak mladoporočeni par si želi, da bi lahko tudi na stara leta obujal prijetne spomine na ta prav poseben in čaroben dan. Zato lahko brez slabe vesti trdimo, da je izbira ustreznega poročnega fotografa investicija v prihodnost. Tako naj pri njegovi izbiri ne bo edino vodilo višina stroškov, ampak se osredotičita predvsem na njegovo znanje, izkušnje in kreativnost. Če smo nekoliko teatralni – poroka je dan, ki ga s svojo ljubljeno osebo doživite le enkrat v življenju. Naj bo zato spomin nanjo kar se da edinstven in vreden spomina.

Odlično vodilo pri izbiri poročnega fotografa je njegov portfolio. Po pregledu te ključne mape s fotografovimi dosežki, boste namreč dobili jasen vpogled v njegov način dela in vizijo. Ta se vam lahko dopade ali pa tudi ne. Tudi fotografi se med seboj razlikujejo, vsak izmed njih pa je zaprisežen določenim vodilom pri fotografiranju. Zato izberite tistega, katerega delo je skladno z vašimi željami. Vedno zato pošljita povpraševanje, se z njim srečajta in se šele nato dogovorita za njegovo prisostvovanje na vaši poroki.

Poročni fotografi ponujajo tudi različne pakete fotografiranja vaše poroke: fotografiranje celotne poroke, fotografiranje krajše poroke, fotografiranje para, poporočno fotografiranje in dodatno ponudbo. Pomembno je, da določita, katere vrste poročnih fotografij želita, saj je od tega odvisno tudi samo fotografiranje. Ob tem pa si dovolita, da vama fotograf tudi svetuje.

Znanje in izkušnje

Dober poročni fotograf ni le oseba, ki stoji za objektivom. Je profesionalec, ki združuje znanja različnih vrst fotografije, hkrati pa je tudi človek, ki mora v trenutku prepoznati čustva, ki jih želi ujeti v večni okvir fotografije. Tu so seveda pomembna tudi njegova tehnična znanja in profesionalna fotografska oprema. Najpomembneje pa je, da ima poročni fotograf tistih nekaj značajskih lastnosti, brez katerih vrhunske fotografije nebi bilo. Dogajanje mora dobro opazovati, množico mora biti sposoben motivirati in animirati, konec koncev pa tudi nasmejati. Poročni fotograf je tako poklic, ki združuje naloge vodje, inovatorja in podjetnika. Je pa predvsem človek, ki vama bo podaril najlepše spomine.

Zadnji prispevki