Vse o poslovnih darilih in kako jih izbrati


Poslovna darila predstavljajo lepo gesto, ki predstavlja izraz hvaležnosti, goji dobre poslovne odnose ter krepi medsebojno sodelovanje. Kakšno poslovno darilo podaritiOpens in a new tab. je vprašanje, ki je velikokrat lahko težko, saj mora odražati poslovni bonton in protokol, saj se z njim sooblikujejo poslovni odnosi.

Če ste v dilemi in iščete poslovno darilo, imamo za vas nekaj dobrih idej, kaj podariti, kako mora izgledati, ter seveda kakšnemu namenu služi.

Poslovno darilo

Kaj sestavlja privlačno poslovno darilo?

Unikatno in personalizirano poslovno darilo je zagotovo terna, s katero obdarjence zadenete naravnost v srce. Predvsem povpraševana in najbolj priljubljena so zagotovo kulinarična darila, ki osebi naravnost zadišijo »pod nos«. Ljudje si radi vzamemo nekaj minut časa, malo poklepetamo in ob tem srknemo kak požirek dobrega vina ali z užitkom prigriznemo lokalno pridelan izdelek slovenskih kmetovalcev.

Da boste obdarjenca prijetno presenetili, pa naj poslovno darilo sestavlja:

 • privlačno embalažo, ki že sama po sebi kliče po pozornosti;
 • v obliki obešanke ali kuverte dodano pripadno sporočilo z izbranimi besedami;
 • v notranjosti paketa pa ujeta dobra kulinarična izkušnja, ki se je bo oseba z veseljem lotila; unikatno ustvarjen tekstilni izdelek ali dodatek, ki ima vaš odtis.

Zunanjo embalažo lahko po želji in po meri ustvarite čisto po svojem okusu. Lahko jo potiskate z vzorci, svojim logotipom, kakšnim sporočilom in podobno. Na voljo so vam možnosti gravure, tiska ali vezenja logotipa. S tem načinom boste unikatno in personalizirano poslovno darilo dvignili iz povprečja ter ga ustvarili za točno določen namen in priložnost.

Poslovno darilo po kategorijah

Izbira za poslovno darilo naj bo predvsem uporabna, praktična, funkcionalna in privlačna. Za te opisane lastnosti obstajajo številne kategorije, med katerimi lahko izberete takšne po vaši izbiri. Številna podjetja s storitvijo promocijskih izdelkov imajo na voljo naslednje izbirne kategorije:

 1. Promocijski/ unikatni tekstil in vrečke (majice, jakne, kape, reciklirane ali naravne reklamne vrečke in podobno)
 2. Izdelki za dom
 3. Kulinarika
 4. Nega in počutje
 5. Prosti čas – šport
 6. Potovanja in dodatki
 7. Darila za otroke
 8. Premium, personalizirana in priložnostna darila.

Da se izognete nepremišljenemu nakupovanju pravilnih daril, izberite priložnostno poslovno darilo, ki bo pravi zadetek v polno, saj bo povzelo sam dogodek in ga dvignilo na višji nivo, medtem ko bodo ljudje uživali v vsebini svojih daril.

Komu so takšna darila namenjena in kdaj jih podariti?

Vrsta daril, ki se držijo protokola, so kakovostna, unikatna in izbrana za dano priložnost, so primerna za več dogodkov in oseb. Lahko so odlično promocijsko darilo za nove ali obstoječe partnerje, s katerimi že sodelujete ali še boste sodelovali. Z njimi lahko obdarite tudi svoje stranke in jim s tem sporočite, da cenite skupno sodelovanje in da si želite, da bi se le-to uspešno nadaljevalo.

Imate pomembne partnerje iz tujine in jim želite podariti nekaj lokalne pozornosti? Potem so prestižni ali kulinarični izdelki, več kot odlična izbira. Slovenija je prava kulinarična prestolnica, kjer lahko iz prav vsake pokrajine izberete kakovostne izdelke izbranih lokalcev. Če je vaš poslovni partner ali stranka gurman, potem bo zagotovo vesel dobrot, ki bodo prišle v njegove roke.

Če ste si blizu, imate možnost podariti darilo prav tako za njihove otroke, s katerim boste navdušili male nagajivce, v obliki raznih plišastih igrač, miselnimi igrami ali enostavnimi pripomočki za risanje ali barvanje.

Čas za obdarovanje je lahko čisto prilično, ob poslovnih stikih, kakšnih praznikih, pomembnih osebnih obletnicah in podobno.

Pozitivne lastnosti

Takšno ali drugačno poslovno darilo odseva svoje unikatne lastnosti, ki obdarjenca oz. prejemnika le-tega naravnost navduši. Se že sprašujete, katere lastnosti so to?

Same pozitivne lastnosti, ki vplivajo na dano poslovno darilo, so:

 • pozornost, ki bo osebo navdušila;
 • zapomnljivost embalaže, izdelkov ali trenutka;
 • kakovost;
 • odlični lokalni, kulinarični izdelki za posebne gurmanske užitke;
 • pozitiven in dober poslovni odnos ter plodno sodelovanje;
 • še vnaprejšnja poslovna uspešnost;
 • prepoznavnost blagovne znamke;
 • tradicionalnost, prefinjenost, inovativnost in prestižnost.

Darila, predana v roke dolgoletnim ali svežim strankam/ partnerjem ali kolegom, naj vsebujejo čim več pozitivnih lastnosti, saj se boste na tak način v njihovih očeh narisali kot zaupanja vredni in bo vaše skupno sodelovanje temeljilo na posebnem odnosu.

Kadar nakupujete darila, je dobra praksa tudi razmišljanje »outside of the box« ali kreativno razmišljanje, ki vas lahko pripelje do čudovitega darila, ki bo imelo številne funkcionalnosti v obdarjenčevem življenju. In ni važno, ali se boste odločili za tradicionalno darilo s tistim kančkom nostalgije, za klasično, sodobno, prestižno ali tehnološko dovršeno darilo. Pomembno je, da boste ob tem, ko ga boste podarili, prejeli presenečen in navdušen izraz osebe, kar bo poplačalo ves vaš trud.

Ni pomemben material, pomembni so dobri in zaupanja vredni odnosi, ki se obdržijo čez leta sodelovanja in poslovnega prijateljstva. Naj bo plodno in okusna še dolga leta!

Zadnji prispevki