SEO in pomembne smernice za pravilno optimizacijo spletnih strani


SEO optimizacija je storitev, ki jo je priporočljivo izvajati na samem začetku izdelave spletne strani ali spletne trgovine, saj v tem primeru na sveže uredimo, izberemo in SEOOpens in a new tab. optimiziramo vse pripadne strani in podstrani ter poiščemo zunanje spletne strani, ki so primerne za gradnjo vaše spletne stran ali trgovine.

Kaj to pomeni?

Vašo spletno stran ali trgovino je treba tako optimizirati, da jo bodo uporabniki in vaši morebitni kupci hitro našli. To nam bo uspelo s pravilno izbiro ključnih besed ter primernih zunanjih strani (gradnja backlinkov), ki bodo klicale, in kazale na vašo spletno strani/ trgovino.

seo

Bi želeli izvedeti več o SEO optimizaciji in spoznati osnovne smernice?

Potem vas vabimo, da se skupaj z nami nekaj naučite in morda poskusite narediti najboljše za svojo stran. Če pa imate težave pri optimizaciji ali bi potrebovali pomoč, se lahko zanesete na ekipo strokovnjakov pri podjetju Spletni partner.

Kaj pomeni končnica SEO?

SEO je končnica za Search Engine Optimization ali optimizacijo spletnih strani. Ta pa predstavlja postopek, s katerim popeljemo spletno trgovino ali spletno stran na visoke pozicije v brskalniku Google. Dosledna optimizacija vam bo pomagala, da se boste izpostavili svojim uporabnikom in jih tako hitreje in lažje privabili na svojo stran.

Urejanje SEO optimizacije na strani in izven strani

Optimizacijo opravljamo na 2 načina:

 1. On-site oz. optimizacija na strani;
 2. Off-site ali optimizacija izven strani.

On-site optimizacija

Tukaj se osredotočamo samo na urejanje popravkov/ izdelkov/ storitev, ki so na strani. Ta urejanja oz. optimiziranje obsegajo:

 • Title naslov/ ime izdelkov (upoštevanje oznak H: od H1 do H5 po potrebi);
 • Meta description opis izdelka storitve;
 • urejanje slik (dodajanje imena, ALT opisa, velikosti);
 • urejanje naslovov URL (da so berljivi, ne vsebujejo velikih črk in šumnikov, ter so besede ločene s pomišljajem);
 • uporaba unikatne vsebine ter gostote ključnih besed v besedilu (kakovostno napisana vsebina, ki privabi uporabnika in mu pomaga pri njegovi `težavi`);
 • hitrost delovanja (da se stran hitro odpira, je funkcionalna, tako da ne odžene uporabnika s čakanjem);
 • potreben vpis v Googlova orodja za spremljanje napredka (Search Console ter Analytics).

Off-site optimizacija

Je strukturiran in podrobno načrtovan proces, pri katerem želimo iz drugih kakovostnih strani, ki so podobne našim, pridobiti sklop aktivnosti – zunanje povezave ali backlinke, ki bodo vaši strani prinašale moč ter tudi usmerjale uporabnike.

Ker je tukaj treba dobro premisliti in vse skupaj usklajeno načrtovati, vam svetujemo, da ta del prepustite strokovnjakom, saj točno vedo, kako morajo pri zadevi postopati.

Tako, zdaj smo se malenkost dotaknili načinov za urejanje optimizacije. Je pa tukaj še prav tako responzivnost oz. odzivnost strani, ki mora biti prilagojena za računalnike, tablice in telefone.

Resnica je, da dandanes že zelo visok odstotek uporabnikov spremlja novosti in brska po internetu kar preko svojega pametnega telefona. Zato imejte v mislih, da mora biti vaša spletna stran ali trgovina prilagojena za brskanje po telefonu, v nasprotnem primeru boste na tak način izgubljali dragocene stranke.

SEO digitalizacija za leto 2022

Ker je v svetu vse več digitalizacije in prav tako uporabniki posegajo po spletnih nakupih in veliko brskajo, je tukaj odlična priložnost, da se ob kakovostni optimizaciji ter napisanih blog člankih, vašo spletno stran poudari. Izpostavijo naj se glavni izdelki ali storitve, za katere želite, da vas ljudje zagotovo najdejo na prvih straneh Googla.

Sodobni uporabniki s tehnologijami, kot so Google Home, Siri, Alexa in podobne, zdaj iščejo vsebino kar z glasovnimi sporočili oz. izrečeni ključni besedi, vprašanju ali stavku. Kar pomeni, da morate svojo stran tudi tako prilagoditi, da bo tudi iz strani teh uporabnikov vidna.

Kadar s strokovnjaki ali sami sestavljate spletno stran, imejte v mislih:

 • da uporabniki želijo hitre informacije, ki jih ni treba iskati;
 • da imate jasno in enostavno strukturo strani, ki uporabnike vabi k ogledu;
 • da sama stran vsebuje poučne, informativne in kakovostne vsebine, zaradi katerih je uporabnik prišel na stran;
 • da s samo SEO optimizacijo pomagate uporabnikom rešiti določeno težavo;
 • da se postavite v čevlje uporabnika, ga skušate razumeti in se vprašate, kaj bi potreboval/ iskal.

SEO optimizirana spletna stran/ trgovina se vam bo vsekakor izplačala, saj je leto 2022 še bolj rastoče in digitalizacija še naprej prestopa meje. Svetujemo vam, da pridno sledite novostim in jih za potrebe svoje spletne strani/ trgovine, uporabite v svojo korist.

Zmeraj se vprašajte, kako lahko s svojo storitvijo ali izdelkom pomagate svojim potencialnim strankam in naj vas ta misel zmeraj vodi. Kako rešiti njihovo težavo, pomagati ali izboljšati njihovo delovanje ali komunikacijo.

Zadnji prispevki